Ranking ciast owocowych. Najbardziej kochane i cenione przysmaki

Ciasta owocowe od zawsze goszczą na naszych stołach. Kolorowe, naturalne i zdrowe dodatki w postaci owoców pasują niemal do każdego rodzaju wypieku. Komponują się i z ciastem drożdżowym, i z biszkoptem, i z ciastem kruchym, w tym również z tartą. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych owoce nie tylko dodają wypiekom pożądanego smaku, lecz niejednokrotnie stanowią istotny element ich przyozdobienia. W niniejszym artykule przedstawiamy ranking najlepszych ciast owocowych.

Najlepsze ciasta z lokalnych owoców sezonowych

W dzisiejszych czasach przez okrągły rok mamy dostęp zarówno do naszych lokalnych owoców, jak również do owoców importowanych, które w polskich warunkach klimatycznych naturalnie nie występują. Polskie gospodynie potrafią doskonale wykorzystać ten fakt – pieką ciasta z owocami o każdej porze roku. Zauważamy jednak, iż w sezonie letnim, kiedy na działkach i bazarach dostępne są świeże maliny, truskawki, porzeczki, wiśnie i czereśnie, na polskich stołach pojawia się zdecydowanie więcej ciast owocowych. Które z nich są najsmaczniejsze?

  1. Ciasto kruche ze smażonymi śliwkami i migdałową kruszonką

Ukochane przez łasuchów kruche ciasto ze śliwkami to jeden z tradycyjnych polskich wypieków. Dziś możemy urozmaicić je takimi dodatkami jak cynamon czy migdały, dzięki czemu zyskuje niepowtarzalny smak. Podsmażone z przyprawami śliwki nakłada się na kruchy spód, a po wierzchu okrasza się je migdałową kruszonką. Całość komponuje się iście królewsko.

  1. Tarta z malinami i kremem mascarpone

Tarta to rodzaj ciasta wywodzący się z kuchni francuskiej. Tarta malinowa z kremem mascarpone to idealne połączenie kruchego spodu, soczystych, słodkich malin i delikatnego kremu przygotowanego z serka mascarpone i śmietanki. Polecamy.

  1. Sernikobrownie z truskawkami

To nietuzinkowe połączenie sernika i brownie zachwyci każdego miłośnika czekolady. Mocno czekoladowy spód zestawiony z gładką serową masą i świeżymi truskawkami to raj dla podniebienia. Migdały okraszające ciasto z wierzchu dodają mu lekkości i smakowitego wyglądu.

Najlepsze ciasta z owoców dostępnych przez cały rok

Poza sezonem również można korzystać z soczystych darów natury i przygotowywać ciasta owocowe. Wykorzystuje się wówczas owoce z importu, np. borówki, banany, mandarynki, ananasy czy brzoskwinie. Lokalnie zawsze jednak dostępne są jabłka, więc jednym z najlepszych pomysłów na ciasto owocowe jesienią i zimą będzie szarlotka.

  1. Tradycyjna szarlotka z orzechami lub budyniem

Szarlotka to wypiek znany w Polsce od wieków. Smażone jabłka nałożone na kruchy lub półkruchy spód i okraszone kruszonką na delikatnej piance tworzą kompozycję rozpływającą się w ustach. Wypiek możemy uszlachetnić, przekładając je słodką warstwą budyniową. Do ciasta możemy także dodać orzechy lub migdały.

  1. Sernik z brzoskwiniami

Dworska prezencja sernika z brzoskwiniami zachwyci każdego z gości. Smakowity wygląd nie tylko wiele obiecuje, lecz daną obietnicę spełnia, zaskakując kubki smakowe swoją puszystością i słodyczą. Doskonale wyselekcjonowany wiejski twaróg w połączeniu z soczystością złotych brzoskwiń tworzy smakowitą kompozycję, której trudno się oprzeć.

  1. Tarta czekoladowa z borówkami

To kruche ciasto nasycone czekoladą i idealnie przełamane lekką kwaskowatością leśnych borówek zaspokoi gusta każdego miłośnika deserów. Ciasto zaskakuje smakiem nałożonego na chrupiący spód kremu z dodatkiem serka mascarpone i białej czekolady

 

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.