Ręką czy sztućcami? Dylematy przy jedzeniu ciasta

Różnego rodzaju ciasta to deser najczęściej serwowany podczas przyjęć okolicznościowych czy spotkań towarzyskich. Chociaż chyba każdy je lubi, to jednak nie zawsze do końca wiadomo, jak właściwie należy je jeść — rękami czy sztućcami. Jeśli Tobie też ten dylemat przeszkadza w delektowaniu się słodkościami, koniecznie przeczytaj dalszą część naszego wpisu, w którym dzielimy się kilkoma wskazówkami na ten temat.

 

Ciasta jemy łyżeczkami lub widelczykami deserowymi

Z zasady zdecydowaną większość ciast należy jeść przy użyciu widelczyków lub łyżeczek deserowych. Dla ułatwienia niekiedy dodawany jest też specjalny nożyk. Takie sztućce można szybko rozpoznać na stole, gdyż zwykle cechują się nieco mniejszymi rozmiarami niż pozostałe.

Kiedy sięgnąć po łyżkę, a kiedy wybrać widelec?

  • Torty, wszelkie ciasta warstwowe oraz takie, w których występuje niewielka ilość kremu, należy konsumować widelczykiem.
  • Jeśli mamy do czynienia z pączkami, oponkami lub podobnymi deserami, oprócz widelca warto sięgnąć po nożyk, który jest dodatkowym ułatwieniem.
  • Widelcem i łyżeczką jemy ciasta z kremem, które mają mniej zwartą konsystencję (z dużą ilością kremu lub bitej śmietany), np. napoleonki, kremówki i ptysie. Co ważne, oba rodzaje sztućców powinny być trzymane w prawej ręce. Oznacza to, że najpierw należy oddzielić kęsy blatu widelczykiem, następnie wymienić go na łyżeczkę do kremu.
  • Jeśli podana zostanie szarlotka z lodami, także należy użyć widelca (co ciasta) i łyżeczki (do lodów).

Czy ciasta i ciasteczka można jeść rękami?

Zasady savoir-vivre dopuszczają jedzenie rękami niektórych rodzajów ciast. Zaliczamy do nich ciasta piaskowe i drożdżowe bez kremu. Można je spożywać przy użyciu dłoni, odrywając kawałek po kawałku — podobnie jak w przypadku pieczywa.

Co ciekawe, rękoma można jeść również bezę. Jeśli mamy do czynienia z ciastkiem, które składa się z dwóch bez połączonych kremem, wówczas krem zjadamy łyżeczką, a samą bezę dłońmi. Podobna zasada obowiązuje w przypadku wszelkich kruchych ciasteczek.